Sayfa içerikleri
Apandisit ile apandis tanımlarının birbirine karıştırıldığını söyleyebiliriz. Apandis, bir organ olarak kör bağırsak üzerinde yer alır. Daha doğrusu ince bağırsak ile kalın bağırsağın kesiştiği noktada bulunan bir dokusal yapıdır. Sindirim için önemli bir rol üstlendiğine ilişkin araştırmalara rastlayabilirsiniz. Bunun haricinde bazı uzmanların araştırmaları daha farklı teorilere dayanır. Örneğin insanların büyük çoğunluğunda apandis iltihaplanması yani apandisit oluştuğunda ameliyatla bu organın alındığı bilinir.
Aslında insan vücudunun milyonlarca yıldır gelişen yapısının ve anatomik olarak evrimin bir parçası olarak apandisin kullanımı bitme noktasına ulaşıyor. Yani bir bakıma işlevsiz organlar arasında yerini alıyor. Bağırsaklar üzerinde bazı olumlu veya olumsuz mikropların sayısını belirleyen unsurların başında yer alması ise sağlıklı bireylerde de alınmasının önüne geçiyor.
Ancak apandisit patlaması olarak bilinen ve ölümcül sonuçlara kadar uzayabilen durumları hepimiz biliyoruz. Haliyle apandis adı verilen bu kesenin içerisinde oluşabilecek iltihaplanmaların ciddi sorunlara yol açabileceği aşikâr. Apandisit teşhisi konulabilmesi için detaylı bir muayene gerekebilir. Patolojik bulgulara gerek kalmadan kan testiyle veya fiziksel muayene ile bu teşhisin yapılabilmesi de mümkündür.
Apandis tıkanarak iltihaplanma için önemli bir zemin hazırlayabilir. Bu bağlamda iltihaplanmanın sonucunda kesenin yarılması ve akabinde de içerisindeki iltihaplı sıvının tüm karın bölgesine yayılması mümkün olabilir. İşte Apandisit patlaması olarak bilinen ve halkın genelinin bilgisi dahilinde olan sağlık problemi budur.
Apandisit nedenleri arasında pek çok farklı detayla karşılaşılabilir. Burada asıl önemli olan nokta ise halen daha sebeplere ilişkin ciddi bir bulguya ulaşılamamasıdır. Aslında Apandis kesesinin içerisinin çeşitli sıvılarla dolması ve burada yaşanabilecek bir tıkanmayla sorunun oluştuğu biliniyor.
Apandisit tıkanıklığı için neredeyse tüm insanların yaşadığı ortak sorun dışkıdır. Dışkının kalın bağırsak üzerinden apandis kesesine kaçarak burada birikmesi durumunda tıkanma oluşur. Tıkanıklıkla birlikte zaman içerisinde iltihaplanmalar meydana gelir. Bu iltihaplanmaların ardından kesenin patlaması ve ölüm riskine dahi yol açabilecek bir zehirlenmenin meydana gelmesi mümkün olabilir.
Ayrıca dışkı dışında da pek çok organizmadan ötürü apandisit ortaya çıkabilir. Örneğin görülen seçenekler arasında safra taşı, bağırsak kurtları, çeşitli mikroplar ve hatta mikro organizmalar bunun için önemli alternatifler arasında sayılabilir. Yine bazı kişilerde tümörlerin sebep olduğu apandisit tıkanmalarına rastlayabiliriz.
Apandisite neden olan faktörler arasında;
Apandisit belirtileri denildiği zaman herkesin aklına ilk gelen nokta karnın sağ tarafında ağrı olacaktır. Fakat burada oluşacak bir ağrının temel olarak karın bölgesinde yer alan pek çok organı etkileyebileceği aşikâr. Yani direkt olarak apandisit riski taşıyan semptomların bu aşamada iyi analiz edilmesi gerekmektedir.
Karın ağrısı ile apandisit arasındaki ilişkinin gayet sık gözlemlendiğini söylemek gerekiyor. Burada apandisit sorunları ile hastaneye başvuranların çok büyük bir çoğunluğunda apandis bölgesinde bir ağrı olduğu saptanabilir. Karnın sağ alt bölgesine bastırdığınız zaman ağrıya dayanamayacak bir reaksiyon gösteriyorsanız apandisit riski sabittir. Yine göbek deliğinin çevresinde bu durumu sıkça gözlemleyebilirsiniz. Acılı bir süreç olarak karın ağrısı şikâyetiyle doktora başvurduğunuz zaman apandisit teşhisi konulabileceğini vurgulayalım.
Şişliğin oluşma süreci değişken olabilir. Diğer standart karın şişlikleri ile arasındaki fark ise acı ve ağrıdır. Örneğin şişliği gözlemliyorsunuz ve elinizle dokundunuz. Hazımsızlık açısından bir şişkinlik olsaydı bir ağrı hissetmezdiniz. Ancak apandis kaynaklı bir şişme varsa ağrıyla karşılaşmanız gayet normaldir.
Mide bulantısının sebebi sızıntı şeklinde apandis içerisindeki iltihap sıvısının karın zarında deformasyona sebep olmasıdır. Sürekli olarak tekrarlayan bulantıların sonucunda ise istifra kaçınılmaz bir hal alabilir.
Bir noktada bağırsaklarla bağıntılı bir organ olmasından ötürü apandisit teşhisi konulan herkesin ishal veya kabız gibi sorunlarla karşılaşması mümkündür.
İltihap kaynaklı bir enfeksiyondan ötürü vücudun ısısı kontrolsüz biçimde artabilir. Yüksek ateş riskli bir noktaya ulaşmasa bile anlaşılabilecek düzeye çıkar. Ateşlenme sonrasında diğer belirtiler olan şişkinlik, bulantı, istifra ve karın ağrısı ortaya çıkabilir. Akabinde ise halsizlik, iştah kaybı, terleme ve yorgun hissetme hali gözlemlenebilir. Bazı kişilerin iltihap dozajından ötürü bayılma noktasına kadar geldiği saptanabilmiştir.
Aslında apandisit için doktor muayenesine gitmeniz için ekstradan bir duruma gerek yok. Çünkü karnınızın sağ tarafında oluşan ve sebebini kestiremediğiniz bir ağrının apandisit olma ihtimali çok yüksektir. Bu durumun ise hafife alınacak bir tarafı yoktur.
Örneğin herkesin yaptığı genel hata bu karın ağrısı için ağrı kesici kullanmaktır. Bu durumda apandisit patlaması için gerekli olan karın ağrısı ve şişkinliğin yarattığı ağrıyı hissetmezsiniz. Dolayısıyla apandisit sorunu olduğunu anlayabileceğiniz hiçbir belirti ortada kalmaz. Siz ağrının geçmesiyle beraber sorunsuz bir biçimde hayatınıza devam ettiğinizi düşünürsünüz. Oysa o an için apandisit patlamasıyla beraber karın bölgesine iltihap yayılıyor olabilir.
Karın ağrısı dışında yukarıdaki belirtileri göz önüne alarak doktor için riskli süreci kafanızda belirleyebilirsiniz.
Apandisit ameliyatı oldukça basit bir operasyon olarak görülür. Çünkü bugün olduğunuz operasyonun ardından olasılık dışı bir soruna rastlanmaz ise ertesi gün taburcu olursunuz. Ancak hayatınıza kaldığınız yerden devam etme noktasında bu kadar hızlı davranmamanız gerekmektedir.
Özellikle aşağıdaki etkenleri göz önünde bulundurmalısınız.